РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЧАЧАК

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - ЧАЧАК, СРБИЈА

Лектира не боли у Регионалном центру

У Регионалном центру  Чачак, 19. маја  2018. године, одржан бесплатан семинар "Лектира не боли?" за наставнике Моравичког округа. Семинар носи 8 бодова стручног усавршавања.Аутори семинара су: Ана Милошевић, професор разредне наставе, педагошки саветник, ОШ „Јово Курсула“, Краљево; Данка Тешић, професор разредне наставе, ОШ „Живан Маричић“, Жича

Одржан актив директора основних школа Града Чачка

У четвртак 17. маја  2018. године у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Чачку, са почетком у 10 часова,одржан је актив директора основних школа Града Чачка. Актив је водио председник актива директор ОШ „Свети Сава“, Мирослав Мандић. Било је присутно 17 директора

Шири се дуално образовање

У уторак, 15. маја 2018. године у Скупштини Града потписан Меморандум о разумевању између Града Чачка, Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Економске и Машинско саобраћајне школе, два предузећа (P.S. Fashion i Tiffany) и Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, као наставак сарадње са започетим активностима у вези са увођењем дуалног система образовања.
То је још један резултат пројекта који се финансира из Еразмус + програма Европске уније, „„Get involved in EP4A European Partnerships for Apprenticeships“ “, чији је циљ промоција праксе у предузећима, кроз изградњу партнерстава између посредничких тела, предузећа, пружалаца стручног образовања и оспособљавања, институција и социјалних партнера. Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа организовала је до сада две радионице за успостављање партнерства. Израдом нацрта Меморандума о разумевању се формализује успостављање партнерстава. Меморандум о сарадњи за ученике кроз рад у предузећима представља успостављање озбиљне сарадње између школа и предузећа. Ово је и део нашег пројекта са партнерима из Хрватске, Енглеске и Чешке, а овим се заокружеје рад целог пројектног тима.

Радионица „Права и одговорност родитеља/законски оквир“

У оквиру пројекта „Разговори о родитељству“ у понедељак, 14. маја 2018. године одржана је радионица „Права и одговорност родитеља/законски оквир“.
 У присуству 6 родитеља,  радећи на студијама случаја родитељи су са водитељима обрадили најзначајније теме које се односе на одговорност родитеља према важећој законској регулативи у вези права и обавеза ученика, поступка оцењивања, владања, изостајања ученика са наставе, приговора на оцену, поступка везаног за чланове Закона који се тичу кршења  забране.Радионица је протеклау у пријатној атмосфери интензивне размене.
Реализатори радионице: Гордана Поповић Божанић, педагог Економска школа; Катарина Дуњић Мандић, психолог, Гимназија Чачак.

Брана и његови будући људи

Институт за књижевност и уметност, Београд и Градска библиотека су, у оквиру 55. Дисових свечаности, организовали Научни скуп „Прилози за поетику Бранислава Петровића”. Скуп је одржан у чачанском  Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, 10. маја 2018. године.
Излагали су  проф. др Јован Делић, др Драган Хамовић, проф. др Александар Јерков, др Владимир Димитријевић., др Ђорђе Деспић,  др Недељка Бјелановић.
Завршну реч дали су др Драган Хамовић, који је захвалио учесницима, члановима породице Бранислава Бране Петровића и присутнима, истакавши да сматра да је Скуп одговорио захтеву, а потом је завршну реч и резиме скупа дао проф. др Јован Делић који је рекао „на основу ових излагања, може се наговестити да ћемо имати добар и квалитетан Зборник”. Било је 50 учесника.

Прва радионица у оквиру пројекта "Разговори о родитељству"

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Чачак, у среду, 9. маја 2018. године одржана је прва радионица у оквиру пројекта РАЗГОВОРИ О РОДИТЕЉСТВУ, са темом „И комуникација се учи“.

На првом сусрету са родитељима, било је речи о значају комуникације и томе колико је она важна у разумевању других људи, али и нас самих. Добро је познато да незнање ствара предрасуде, подстиче страх. Знање отвара сва врата и чини наш заједнички живот са другима пријатнијим и сврсисходнијим. Комуникацију са другима је немогуће избећи и зато је морамо развијати, а не тако ретко и мењати. Суштина комуникације, као што је и насловљено у називу теме је да се она учи. Она се учи, као што се уче први кораци и речи. Ако желимо да будемо успешни и задовољни у свом породичном или пословном окружењу, за почетак је потребно да будемо спремни на учење тј. на промене у понашању. ...

Водитељке радионице за родитеље „И комуникација се учи“ биле су Катарина Дуњић Мандић, психолог Гимназије и Гордана Поповић Божанић, педагог Економске школе.

Индивидуализација – моја стратегија подучавања у Сопоту

Наставници ОШ „Јелица Миловановић“, 28. априлa 2018. одлучили су да се баве унапређивањем компетенције за поучавање и учење са аспекта индивидуализације. Учили смо, вежбали, заједнички анализирали педагошке ситуације. Активно и радно размењивана су искуства и идеје како да на најсврсисходнији начин структурирамо педагошку евиденцију да би нам она у раду била оперативна, да би у сваком тренутку могла да нам пружи информације о сваком ученику које су од значаја за учење и напредовање. Истакнут је значај верификативне фазе индивидуализације за унапређивање подучавања.

„Школско оцењивање у основној и средњој школи 2“ у Економској школи

У Економској школи  у Чачку, 28. и 29.  априла 2018. године,  одржан  семинар "Школско оцењивање у основној и средњој школи 2" за две групе наставника Водитељи семинара су биле Катарина Дуњић Мандић и Татјана Јаћимовић. Семинару је присуствовало укупно 55 наставника.

Семинар „Алтернативни погон моторних возила“ одржан у Регионалном центру

У Регионалном центру  Чачак, 28. априла 2018. године, одржан семинар "„Алтернативни погон моторних возила“  за 16 наставника машинско саобраћајних школа Моравичког округа. Семинар носи 8 бодова стручног усавршавања.

facebook banner

Број прегледа чланака
822401