РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЧАЧАК

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - ЧАЧАК, СРБИЈА

Позитивно васпитање - позитивна дисциплина у вртићу

У РЦ у Чачку је протеклог викенда, 17. и 18. марта 2018. године, одржан семинар "Позитивно васпитање - позитивна дисциплина у вртићу" за 30 васпитача ПУ "Моје детињство" из Чачка.

Аутори и реализатори семинара су Жана Ердељан, стручни сарадник -психолог, Дијана Радојковић, стручни сарадник-педагог и Ивана Мушкиња, социолог.

Семинару је присуствовало 30 васпитача који су унапредили своје компетенције из области позитивне дисциплине, као и развијање умећа социјалних вештина, сарадњи, толеранцији на различитост и др. Семинар носи 20 бодова стручног усавршавања.

Опширније: Позитивно васпитање - позитивна...

Организација и реализација интегративне наставе у амбијенталним учионицама

У Крагујевцу је у суботу, 17. марта 2018. године у Основној школи "Драгиша Михаиловић" одржан семинар "Организација и реализација интегративне наставе у амбијенталним учионицама" који подржава Регионални центар у Чачку.

Аутор семинара је Жељана Радојичић Лукић, учитељица из Бање Врујци која је ове године званично проглашена за најбољих 50 наставника у свету.

Реализатори семинара су Горица Станојевић, Оливера Петровић, Катарина Чарапић и Снежана Павловић. Семинару је присуствовало 30 наставника из ОШ "Драгиша Михаиловић" који већ интегративну наставу примењују у свом раду и који су неке активности већ реализовали у сарадњи са локалном заједницом.

Опширније: Организација и реализација...

Игралица-причалица/активности за побољшање говорног статуса деце

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Чачку, 17. и 18. марта 2018. године одржан је семинар "Игралица-причалица/активности за побољшање говорног статуса деце".

Аутор семинара, која је уједно и реализатор је Јасна Вуклиш, дефектолог-логопед. Поред ње, реализатори семинара су Биљана Којовић, психолог и Ана Којић, сарадник-педагог. Семинару је присуствовало 21 васпитач ПУ "Гимназион",  8 васпитача ПУ "Моје детињство" и 1 стручни сарадник "ПУ "Радост".

Семинар је организовала Предшколска установа "Гимназион" из Чачка.

Опширније: Игралица-причалица/активности за...

Њутнови закони свуда око нас

У Научном клубу Регионалног центра за професионални развој запослених у образовњу, је у понедељак, 12. марта 2018.године, реализован пројекат "Њутнови закони свуда око нас".

Пројекат је финансијски подржан средствима Центра за промоцију науке, а организационо и медијски за то је задужен Научни клуб Регионалног центра.

Аутори и реализатори пројекта су Олга Дукић, професор физике, Далибор Рајковић, професор физике и Милена Живковић, студент физике.

Опширније: Њутнови закони свуда око нас

Обука за наставу Грађанског васпитања

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Чачку, у недељу, 11. марта 2018. године одржан је семинар "Обука за наставу Грађанског васпитања" аутора и реализатора Марије Вуловић и Зорице Димитријевић.

На семинару је било присутно 18 наставника из Ивањице, Кладова, Врњачке бање, Чачка, Београда, Краљева. Учесници су имали прилику да чују најзначајније циљеве и активности везане за наставу Грађанског васпитања, као и моделе припрема и планова рада за реализацију часова.

Опширније: Обука за наставу Грађанског...

Одрживо управљање комуналним отпадом и одрживо управљање водама

У организацији Географског еколошког друштва из Чачка, 10. марта 2018. године у Регионалном центру су реализовани семинари на тему: "Одрживо управљање комуналним отпадом и моја улога у томе" и "Значај и одрживо управљање водама". Семинар је похађало 40 ученика из Гимназије, Медицинске, Прехрамбено-угоститељске и Машинско Саобраћајно школе из Чачка.

Сваки полазник који одслуша оба дана обуке, остварује право на 12 бодова стручног усавршавања.

Опширније: Одрживо управљање комуналним...

„У борби против насиља учествујемо сви – родитељи и ми“

У ОШ „Академик Миленко Шушић“ у Гучи 3. марта одржан је семинар „У борби против насиља учествујемо сви – родитељи и ми“.

Полазници су размењивали искуства и заједнички доносили закључке о потреби двосмерне комуникације школе и породице и партнерских односа поготово када је у питању превенција насиља.

Анализирали су друштвени контекст у коме обитава данашња школа, бавили су се препознавањем насиља и процедурама у вези са њим, ефикасном и ефектном сарадњом са породицом... Атмосфера радна и велики број практичних идеја за превенцију насиља и унапређивање сарадње са родитељима што су за Наташу Турунташ и Марину Павловић, ауторке и реализаторке семинара, приоритетни циљеви овог програма обуке.

Индивидуализација моја стратегија подучавања - Краљево

У ОШ „Чибуковачки партизани“ у Краљеву 24. фебруара одржан је семинар „Индивидуализација моја стратегија подучавања“. Ова школа бирала је овај програм обуке по препоруци директорке из друге краљевачке школе у којој је семинар одржан и оцењен као изузетно квалитетан.

Полазници су размењивали искуства и заједнички доносили закључке о могућим начинима индивидуализације наставе, разговарали о принципима учења и мотивационим профилима ученика, као и о индивидуалним карактеристикама од значаја за учење. Дефинисали су индивидуализирану препоруку ученику за даље учење у конкретним педагошким ситуацијама. Наташа Турунташ и Марина Павловић, ауторке и реализаторке семинара, на основу овогодишњег искуства у четири краљевачке школе, закључиле су да су наставници у Краљеву изузетно посвећени приоритету индивидуализације.

Индивидуализација моја стратегија подучавања - Београд

У ОШ „Браћа Јерковић“ 2. фебруара, а ОШ „Јелена Ћетковић“ 3. фебруара реализован је програм обуке „Индивидуализација – моја стратегија подучавања“, компетенција за подучавање и учење, каталошки број 378.

Београдске школе су планирале да за време зимског распуста усавршавају другу компетенцију и размене искуства када је у питању индивидуални приступ сваком ученику у мери у којој је могуће уз предуслов што бољег познавања индивидуалних карактеристика од значаја за учење. У обе школе програм је оцењен као изузетно користан а као највећи квалитет истакли су динамичност и конкретне примере из праксе. Марина Павловић и Наташа Турунташ, ауторке и реализаторке семинара, потврдиле су своју процену да већина наставника познаје своје ученике и примењују различите облике и начине индивидуализације али да су дилеме везане за документовање те су полазницима, између осталог, понудиле и мноштво примера за што лакше, брже и сврсисходније бележење.

Закључак у обе школе је да је индивидуализација изузетно важна за остваривање професионалних циљева и да се прилагођавањем наставе индивидуалним карактеристикама ученика може утицати на мотивацију, динамичност и квалитет наставе.

Бесплатна обука прве групе наставника информатике

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању је 10. марта 2018. године одржана прва бесплатна обука за прву групу наставника информатике у основним школама, које спроводи Фондација Петља.

Друга обука за исту групу полазника биће одржана 31. марта, док ће друга група имати обуке 1. и 15. априла. Обуке трају по 6 сати и акредитоване су од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и имају статус обука од јавног интереса.

Сваки полазник који одслуша оба дана обуке, остварује право на 12 бодова стручног усавршавања.

Опширније: Бесплатна обука прве групе...

facebook banner

Број прегледа чланака
802869