РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЧАЧАК

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ - ЧАЧАК, СРБИЈА

Конференција Одговорност директора у образовном систему Републике Србије 16-17 Октобар 2017 Врњачка Бања

×

Упозорење

JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: /home/rccacak/public_html/rc-cacak.co.rs/images/aktelno/Kovanica_17
×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/aktelno/Kovanica_17

Додела кованица ђацима генерације

{gallery}aktelno/Kovanica_17{/gallery}У Регионалном центру 19. октобра 2017. године додељени су албуми кованица „Знамените личности Србије", коју ученицима генерације поклањају Акционарско друштво „Политика" и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Руководилац Школске управе Слађана Парезановић доделила поклоне ученицима генерације чачанских основних и средњих школа.

Одржан семинар „Креативна употреба уџбеника у настави страног језика“

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeIdae818555be
У Регионалном центру  14. октобра 2017. године одржан је семинар „Креативна употреба уџбеника у настави страног језика“, који се налази под редним бројем 734 у Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2016/2017. и 2017/2018., компетенције К1 и приоритет 3. Због великог интересовања семинар ће бити организован још у једном  термину. Присуствовало је 30 наставника.

Одржана обука "Формативно оцењивање"

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeId8e924f1192
14. октобра 2017.  у РЦ Чачак, реализована је обука " Формативно оцењивање" у оквиру пројекта Унaпрeђивaњe квaлитeтa oбрaзoвнoг систeмa Рeпубликe Србиje крoз унaпрeђивaњe eфeктивнoсти систeмa спoљaшњeг врeднoвaњa рaдa шкoлa и рaзвoj хoризoнтaлнoг учeњa измeђу шкoлa (SHARE) – УНИЦЕФ. Носилац пројекта је Завод за вредновање квалитета и васпитања, а РЦУ је у оквиру пројекта место реализације обуке.
Обуку је похађало 30 учесника. Садржај обуке односио се на: циљеве учења до формативног оцењивања, самовредновање ученика и ученица и вредновање постигнућа других ученика и извештавње о праћењу развоја, напредовања и остварености постигнућа ученика.
Обуку су реализовали: Јелена Стефановић и Саша Гламочак.

Одржан семинар „Како успоставити и реализовати међународну просветну сарадњу?“

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeId86d8bef267
Протеклог викенда, 14. октобра 2017. године одржан је семинар „Како успоставити и реализовати међународну просветну сарадњу?“. Семинар се налази под редним бројем 495, у Каталогу  програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2016/2017. и 2017/2018., компетенције К4, приоритети 4. Аутори програма су мр Драган Павловић, магистар дидактичко-методичких наука, директор, ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“, Крагујевац; Тамара Миловановић, професор енглеског језика, координатор Тима за међународну сарадњу, ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“, Крагујевац. Било је присутно 22 наставника.

Саветовање за наставнике биологије и географије

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeIdc502e7304f
У оквиру својих редовних активности, саветници – спољни сарадници изабрани на Конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Живадинка Јовановић Милићевић, професор биологије, педагошки саветник, Горан Шипетић, професор географије организовали су у Регионалном центру 11. октобра 2017. године, САВЕТОВАЊЕ за наставнике биологије и географије у основним и средњим школама. Тема саветовања је била „Корелација у настави природних наука”
Учесници стручног скупа добили четири сата стручног усавршавања у надлежности установе (присуство + примена у пракси). Учесници који су се пријавили за даљу сарадњу са саветницима – спољним сарадницима и просветним саветницима (два наставника географије и два наставника биологије), добиће потврду о иницирању и учествовању у подизању квалитета педагошке праксе и још 4 сата стручног усавршавања у надлежности установе.

Радионица на којој је презентован садржај приручника ''Правила свакодневне комуникације са особама са инвалидитетом'' одржана у Регионалном центру

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeId2c16f056d3
У оквиру пројекта ПРАВИЛА И АКТИВНОСТИ КОЈЕ ДОПРИНОСЕ ПОБОЉШАЊУ СВАКОДНЕВНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ СА ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ, које је подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, креиран је приручник ''Правила свакодневне комуникације са особама са инвалидитетом''.

Једна од активности пројекта је и реализовање једносатне радионице на којој је презентован садржај Приручника ученицима свих основних школа из нашег града и на прилагођен начин код ученика развијане вештине како да слободно и без предрасуда комуницирају са особама са инвалидитетом. Радионица  је реализована у уторак 10. октобра 2017. године у 12 часова у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Чачку.

Ученици који су присуствовали радионици добили су Приручнике и биће у својим школама у улози вршњачких едукатора, а њихов даљи задатак је да пренесу знања која су стекли и одрже радионице осталим одељењима од 5-8 разреда у својим школама (уз помоћ својих наставника).

Водитељи радионице били су  Рада Каранац (Школска управа Чачак) и Весна Томљановић (Центар за социјални рад).

“Изложбa чачанске привреде” у хотелу Морава Чачак

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeId6302d49ccd
УПЖ “Надежда Петровић” уз подршку Развојне агенције Србије и Града Чачка, организовало је “Изложбу чачанске привреде”  10. октобра 2017.године у хотелу Морава Чачак.
Ова привредна манифестација омогућила је да најпрестижнија предузећа Чачка и околине, представе свој потенцијал привреди Србије и региона. Регионални центар Чачак узео је своје учешће као спона између привреде и образовања. Манифестацију је подржао Град Чачак.

Одржан Стручни скуп – саветовање ВУКОВА РЕФОРМА ИЗ УГЛА ЈЕЗИКА, КЊИЖЕВНОСТИ, ТЕОЛОГИЈЕ

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeIdba0a326d78
У четвртак, 5. октобра 2017. у 17 часова у сали Музичке школе „Др Војислав Вучковић“ у Чачку  одржан je Стручни скуп – саветовање ВУКОВА РЕФОРМА ИЗ УГЛА ЈЕЗИКА, КЊИЖЕВНОСТИ, ТЕОЛОГИЈЕ. На Скупу су учествовали истакнути филолози који ће говорити на теме:
1. Професор др Вања Станишић са Филолошког факултета у Београду – Вукова ћирилица између револуционарног преображаја и еволутивног развоја;
2. Професор др Бошко Сувајџић са Филолошког факултета у Београду – Језик у народној књижевности;
3. Доцент др Снежана Вучковић са Филолошког факултета у Београду – Вукови речници као извор за историјско-лексиколошка проучавања српског језика;
4. Професор др Владимир Димитријевић из Гимназије у Чачку – Вуков превод Новог завета
5. Професор др Оливера Крупеж из ОШ „Милица Павловић“ у Чачку – Вук и Копитар
Стручни скуп је одржан поводом 230 година од Вуковог рођења и 170 година од победе његових језичких принципа, а у оквиру Манифестације „Дани Вука Караџића“ која је почела у априлу 2017. Стручном скупу је присуствовало 95 наставника из Моравичког округа.

Одржано предавање „Значај и сврха финансијског извештаја и пореског биланса“ у организацији УПЖ „Надежда Петровић“

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeIdb523fc4323
УПЖ „Надежда Петровић“ у оквиру Програма подршке пројектима за унапредјење економског развоја за пројекат „Подизање капацитета Женског и омладинског предузетништва на локалном нивоу“ предвидело пројектну активност: Едукација младих, ученика економске школе и оних који намеравају да покрену сопствени посао.Присуствовали су ученици Економске школе и њихови професори.Одржано је предавање „Значај и сврха финансијског извештаја и пореског биланса“ у петак 29. септембра  2017. године.

Промоција „Данице” за 2017. г. у Регионалном центру

View the embedded image gallery online at:
http://rc-cacak.co.rs/vesti.html#sigFreeId4a08f266e4
Вукова задужбина из Београда, Удружење „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка, Туристичка организација Чачак, Регионални центар за стручно усавршавање запослених у образовању Чачак и Школска управа Чачак одржали су промоцију Српског народног илустрованог календара „Даница” за 2017. годину. Промоција je одржана у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Чачак, 29. септембра 2017. године, у 19 часова.
У програму су учествовали: др Миодраг Матицки, проф. др Бошко Сувајџић, мр Гроздана Комадинић, академик Драгутин А. Ђукић, Горица Станојевић, Зорица Лешовић Станојевић, Данијела Ковачевић Микић, Мила Мутавџић са ученицима ОШ „Свети ђакон Авакум” из Трнаве и Јасминка Марић Глишовић са ученицима ОШ „Вук Караџић” из Чачка. Било је око 50 наставника и деце.

Више информација погледајте на линку Вукове задужбине http://vukova-zaduzbina.rs/2017/10/predstavljanje-danice-i-danice-za-mlade-u-cacku/

facebook banner

Број прегледа чланака
748105